Viktcoachen för sjunde gången

Hallå!
Förra onsdagen (för en vecka sedan) var jag hos viktcoachen för sjunde gången.
Då hade hade jag gått ner 10,1 kg, yipee!!! Det kändes så skönt att komma över 10 kg, men har en bit kvar att gå ner fortfarande. :)
Men det funkar fortfarande jätte bra med kost och träning!
Jag har nu 5 gånger kvar att gå till min kostrådgivare/viktcoach, 12 gånger totalt.

Förra gången gick vi igenom bra fettkällor. Man ska alltid ha en preoteinkälla och en fettkälla vid varje måltid.
Nötter och frön är bra att antingen strö på maten eller äta hela.
Alla nötter är bra, utom jordnötter.  Prioritera naturella nötter som pumpakärnor, valnötter, hasselnötter, mandlar , pinjenötter, solrosfrön och linfrö m.m.
Om man vill ha rostade och saltade nötter är det bättre att köpa naturella och salta (med ett bra salt) och rosta dem i ugnen.
Ungefär 2 nävar nötter eller fröer om dagen är lagom.

Andra fettkällor som är bra är avocado, när du steker ska du helst använda ekologiskt smör, eller göra tex. vitlökssmör till maten (av riktigt smör) och kokosolja är mycket bra att steka i.
Mättade fetter lagrar sig mer som fett. Mättade fetter = längre hållbarhet.

10 % hårdost kan jag äta med.

Fet fisk som makrill, lax, böckling, sardiner eller sill ska jag försöka äta ca 4 gånger/vecka.
Omega 3 är mycket bra också, vilket jag tar två gånger/dag.

Använd gärna oliver eller olivolja (extra virgin) 1-2 msk/portion.
Eller kan man använda kallpressad rapsolja (gärna tex. Nöblegård ekologisk) eller vinäger till maten.
Linfröolja, valnötsolja och avocadoolja är bra med.

Kokosnöt och kokosmjölk är andra bra fettkällor.

Jag frågade henne om det fanns något bröd jag kan äta (har ju inte ätit bröd sedan början på augusti). Hon gav tips på ett proteinbröd, som jag har provat att baka i helgen.
Recept nedan:

Ingredienser
3 ägg
250 g keso
1 dl cesamfrön
0,5 dl hela linfrön
0,5 dl solrosfrön
1 tsk bakpulver
1 msk fiberhusk

Så här gör du:
Blanda samman de torra ingredienserna i en seperat bunke.
Blanda äggen och keson i en annan bunke och blanda samman allt i en smet.
Lägg på bakplåtspapper på en plåt och grädda i ugnen 250 grader i 15 min.

Jag gjorde en dubbel sats och har frysit ner bröd, så man kan ta fram när man blir sugen.


Lägger ut lite bilder på mat som jag har ätit sedan sist jag skrev.




Proteinbrödet som jag provade att baka i helgen. Smakade inte lika gott som vanligt bröd, lite smaklöst. Men ändå väldigt gott att få äta en brödbit som omväxling.




Proteinbrödet med ost, ruccolasallad, gurka, en skinkbit och grönt Te.




God lördagsmat med lövbiff, grönsaker, palstenacka, morötter, fetaost och vitlökssmör.




Det var riktigt mumsigt! Jag har fastnat för vitlökssmör till maten och kör det ganska ofta nu. Perfekt istället för sås. Glömde lägga upp fetaosten innan jag tog bilden.




Har försökt lära mig att äta makrill, eftersom det ska vara så nyttigt. Det smakar helt ok tycker jag, men ingen favorit kan jag inte påstå. Men bara att fortsätta att försöka lära mig. :) Det är himla smidigt att ha med sig eller bara ta fram från kylskåpet som ett mellanmål.




Köpte hem kycklingfärs och blandade med krossade tomater, vitlök, paprika och kryddor. Det var riktigt gott. Det kommer jag köpa hem fler gånger. På bilden är det sockerärtor och vitkålssallad till maten.




Var på picknick någon dag i det fina vädret. Tog med en kasslersallad (kassler är inte jätte bra egentligen, men man kan äta det ibland).




Jätte god frukost/mellanmål som jag har börjat med. Grekisk youghurt, kanel, hallon och hackade nötter.
Jag frågade min kostrådgivare om det var ett bra mellanmål och det var det, men jag skulle lägga till mer protein som tex. ett ägg eller en bit av preoteinbrödet. För youghurten är mer en fettkälla.




Fredagsmys med taccos! :) Men jag tog inget bröd till maten.




Så här ser min taccos ut utan bröd, mums! :)




Grytbitar med krossade tomater, vitlök och grönsaker.




Köpte hem kinamat någon dag och gjorde egen sallad istället för ris till maten.

Ha en fortsatt trevlig vecka! :) Ni får gärna kommentera lite i inläggen. :)


Viktcoachen för sjätte gången

Hallå!
Förra onsdagen var jag hos viktcoachen för sjätte gången.
Hon pratade lite om luncher. Hon poängterade igen hur viktigt det är att äta mycket fet fisk, men även annan fisk, kyckling, magert kött och skaldjur.
Man ska tillsätta mycket matiga grönsaker som broccoli, blomkol och morötter (grönsaker med mer tuggmotstånd i) och variera tillagningen.  Man ska prioritera lättkokt.

Smaksätt med rena örter, kryddor och prioritera gurkmeja, ingefära och vitlök (just för mig).
Det är viktigt att dricka vatten till måltiderna och gärna en kopp te.
Jag bör även undvika kaffe med mjölk i, vilket jag har gjort nästan helt och hållet. Jag tar en kopp kaffe max en gång/vecka och då tar jag havre eller soyadryck i (mjölkfri).

Fick tre recept på luncher av min kostrådgivare (bönor kan jag unna mig tex. på en lördag, inte börja äta på vardagar ännu). Men jag kommer nog låta bli bönor helt ett tag till. Men bara att skippa bönorna i recepten.


Bönsallad med kräftstjärtar, 2 port

300 g kräftstjärtar (räkor)
1 medelstor avokado
1 tomat
60 g sockerärtor
1 stor näve ruccolasallad
1 stor näve babyspenat
1 msk torrostade pinjenötter
1 rödlök
Naturella bönor, valfri sort
4 tsk olivolja
4 tsk vinäger
4 tsk citronsaft
2-3 tsk sambal oelek

Skär avokadon, tomaten och sockerärtorna i bitar. Hacka löken och blanda sedan grönsakerna med bönorna, kräftstjärtarna samt ruccolasalladen och babyspenaten. Rör ihop olja, vinäger, citron och sambal oelek. Häll sedan denna chilivinägretten över salladen.
På toppen strör du på pinjenötterna.


Ex. 2
Grillad kyckling ca 150 g
Stor blandsallad med tomat, paprika och blomkål m.m.
Olivolja, 1 tsk
Balsamvinäger
Vitlök, örter och soltorkade tomater


Ex.3
Laxfilé ca 150 g
Lättkokt broccoli och gröna bönor
1 näve färsk bladspenat
Soltorkade tomater i olja och fetaost (10 %)


Hon vill att jag ska börja steka min mat i smör eller kokosfett, inte rapsolja jämt som jag har stekt i tidigare.
Man ska inte använda omättade fetter när man steker på högre effekt.

Hon gjorde även nya mätningar i onsdags, värdarna hade gått ner en bra bit. :) Jag har även minskat i vikt lite till. Men jag avslöjar senare istället när värdena och vikten har minskat ännu mer. :)

Lägger som vanligt ut några bilder på vad jag har ätit sedan jag skrev sist.




Förra helgen grillade vi karré med, majskolvar, grönsaker, fetaost, aioli (hemmagjord) och bearnaissås (inte nyttig sås jag vet). Jag tyckte inte ens det var gott med bearnaissåsen längre. Bra det! :)




Från grillningen: Mums! :)




Biffar med stekt lök, champinjoner, paprika, sockerärtor och vitkålssallad (med salladskrydda, pizzakrydda, olja, vinäger och salt). 




Igår gjorde jag laxfiléer med ädelostsås och moröttsstavar. Det är supergott! Tänkte att jag testar hur min mage reagerar på ädelosten, tål ju inte mjölk. Men det gick bra. :) Åt kokta grönsaker till det.

Ha en bra vecka allihopa och kämpa på med kost och träning! Nu ska jag snart iväg och träna! :)



Viktcoachen för femte gången

Hej!
Förra fredagen var jag hos viktcoachen för femte gången.
Jag har nu gått ner 7,7 kg sedan 8 augusti, då jag var hos min kostrådgivare för första gången.
Så det är bara att kämpa vidare, målet är att gå ner ca 10 kg till.

Vi gick igenom hur viktigt det är med bra sömn för att må bra.
Hon gjorde ett sömntest på mig och det visade att jag har sömnproblem.
Lite saker av det hon sa var att det är viktigt att man har helt mörkt i rummet när man ska sova, gärna använda ögonmask.
Melatonin minskar om det är ljust.
(Melatonin är ett hormon som finns naturligt i kroppen. Hormonet har länge ansetts viktigt för att upprätthålla dygnsrytmen).

Inte ens standby knappen på TV:n ska vara på.
Ingen dator i sängen (vilket jag brukar ha tyvärr), men vet såklart att jag inte bör ha det. Så det har jag försökt sluta helt med. Mobilen ska vara minst 4 m från sängen, all elektricitet stör sömnen.

Inte ha några ljud i närheten som stör, tex. klocka som tickar. Flytta i så fall på klockan.
Detta kan stressa dig inombords när man hör ett ständigt ljud.
Man ska inte ha någon väckarklocka med hög/jobbig signal, detta kan göra att man vaknar med hjärtklappning. Ingen bra början på dagen.
Om du vaknar på natten, kolla ej vad klockan är. Även detta kan göra dig stressad inombords när du vet att du snart ska upp.

Det är viktigt att man sover mellan 24-4 utan att vakna emellan. Tillväxthormoner ökar under denna tid, vilket i sin tur sätter igång fettförbränningen, som i sin tur bygger muskler och sen behövs återhämtning.

Innan man lägger sig är det viktigt att man hittar sin egen grej för att koppla av, tex. titta på TV, läsa en bok eller få massage m.m. Det är viktigt att man varvar ner innan man ska lägga sig, så man inte känner någon stress när man ska sova.  

Det är ganska självklara saker hon säger, men bra att höra allt och försöka ta till sig och ändra på tex. bort med all elektricitet och försöka ha det mörkt m.m.

Jag sa till min kostrådgivare att jag dricker väldigt mycket vatten, känner mig ofta torr i munnen. (Vet inte om det kan bero på min allergimedicin). Hon sa två tips mot muntorrhet: Tugga på gurkbitar eller ät morötter för att få igång saliven. Jag får prova detta.

Jag känner fortfarande att det är något som jag inte tål, min kostrådgivare sa att det kan vara vissa frukter jag inte tål. Så jag ska sluta helt med alla frukter nu i 2 veckor. Sedan får jag prova en frukt i taget, så jag ser vilken jag tål/inte tål.

Ha det så bra allihopa!

Lägger upp några bilder på mat igen som jag har ätit sedan jag skrev sist.




Mellanmål/frukost: Salladsblad, rostbiff, avocado och tomater. Supergott att bre på avocado på rostbiffen, sen lägga tomat ovanpå och äta som en smörgås.




Mellanmål/frukost: Hackade räkor, ägg och purjulök.




Mellanmål/frukost: Broccolipurré och ägg. Är faktiskt godare än vad det ser ut.




Mellanmål/frukost: Kycklingbitar, tomater och avocado.




Kycklingfilé med zuchini, aubergine, morötter, champinjoner och hemmagjord salsasås.




Karré med grönsaker, avocado, aioli, salsasås och unnade mig ett glas cola light till maten. :)




Revben och persika.




Laxfilé med mixade kokta grönsaker, zuchini, aubergine och hemmagjord romsås.




Rödspätta filéer med wokade grönsaker, avocado och salsasås.




Revbensspjäll, palstenacka, champinjoner, purjulök och lite stekt vitkålssallad.



RSS 2.0